Girişimci Nasıl Olunur ?

15 Kasım 2017 Çarşamba Kendi işinin patronu olmak, girişimci olmak... Kulağa çok hoş geliyor değil mi ? Aslında girişimci olmak biraz risklidir fakat bir o kadarda tatmin edici bir durumdur. Şua yazdıklarımı okuyarak Girişimci Nasıl Olunur fikir sahibi olacaksınız.



Girişimci Nasıl Olunur ?

1 – Harika yeni iş fikirleri düşünün. Zaten işletmelerin çoğu ilginç fikirler ve sıradışı hayallerle ortaya çıkarlar. İnsanların ihtiyaçlarına yönelik bir hizmet, insanların yaşamlarını basitleştirecek bir ürün yada ikisinin birleşimi de olabilir. Unutmaması gereken fikrin ne olduğunun bir öneminin olmamasıdır.



Mesela aklınıza harika bir iş fikri geldi. Fikrin realist olup olmadığını düşünerek maliyeti, imalat süresini ve popülariteyi hesaba katın.

Değişik fikirlere karşı her daim açık olun ön yargılı davranmayın. Daha önceden bu hizmeti yada ürünü alan insanlarla görüşün.

Hali hazırda yeni bir fikir bulamadıysanız iyi bir başlangıç yapabilmek için öncelik olarak hedef kitlenizi düşünüp kara verin. Ardından hedef kitlenin alışveriş yaptığı yapabiliceği yerler yada alışveriş yapmaktan hoşlandıkları şeyler gibi özelliklerinin listesini yapın. Listenizi maliyet, imalat süreci ve popülerlik şeklinde üç kısma ayırın. Sağlayabiliceğiniz en kolay ve gerçekçi ürünü bulun.


2 – İş planınızı yapın. Yapacağınız iş planı detayları ve açıklamaları kapsamalıdır ayrıca her şey gerçekçi olmalıdır. Her bölüm için zaman ayırıp ince hesaplamalar yapın.  İyi bir iş planında olması gerekli bölümler:

Ürün Tanımı: Ürününüzü geliştirin. Görünümü nasıl olmalı ? Hangi malzemelere ihtiyaç var ?
Etkileyici ve dikkat çekici bir ürününüz olsun.

Pazar Analizi: Hedef kitleniz kimler ? Nereden alışveriş yaparlar ? Nerede ikamet ederler ?

Rekabet Analizi: Rakipler kim ? Rakiplerin güçlü yanları neler ? Onları nasıl yeneceksin ?

Pazarlama: Ürün yada hizmetini nasıl pazarlayacaksın ? Ne tarz bir imaj yaratmak istiyorsun ? Nereye reklam vereceksin ? Reklamlar da sloganın ne olacak ?

Satışlar: Ürününü yada hizmetini nerede satacaksın ? Müşterilerin ürünü alması için ne yapacaksın ? Ne zaman satacaksın ? İleriye dönük satış tahminleri ne ?

İmalat: Ürününü nasıl üreteceksin ?  Ürününü üretmek için hangi malzemeleri kullanacaksın ? Nerede ve ne zaman imalat yapacaksın ? Üretilen malın maliyeti ne kadar olacak ?

Finansman: Başlangıç için ne kadar sermayeye ihtiyaç var ? Brüt kar ne kadar olacak ?

3 – Yada iş planı yazmayabilirsin. İş planı bazen hayal ürünüdür. Sektör hakkında fazla bilgi ve deneyiminiz yoksa yada pazar yeni ve belirsizse iş planı yazmak zaman israfı olur. Daha da kötüsü kendi kendini kandırmak olacaktır. Reel düşünmek gerekirse sadece ilk satışı planlamak yeterli olacaktır.

Yapılması gereken müşteriyi mutlu etmektir ve “ürün yap, ürün sat” döngüsünü tamamlamaktır.

4 – Yatırımcılar yani iş fikrinize maddi anlamda deste olacak insanlar bulun. İşletmenizi kurmanıza yardımcı olacak ve size finans sağlayabilecek potansiyel yatırımcıların hepsine iş fikrinizi tüm detayları ile anlatın.Şayet gerçekten iyi bir fikriniz varsa yatırımcılar da size yatırım yapmak isteyeceklerdir.

Ürün yada hizmetinizin en iyisi olduğunu anlatan ve iş planınızın her bölümünü kapsayan bir PowerPoint sunumu hazırlamak yatırımcıların ilgisini daha kolay çekecektir.

Tahmini brüt karınızı ve yatırımcıların yatırımlarına karşılık ne kadar kar yapacağını anlatın.
Küçük başlayarak birkaç müşteriyi memnun etmeye çalışın.

5 – Ürününü satın ve dağıtın. Para kazanmaya başladığınız an işler yoluna girmeye başlamış demektir. Pazarla ilgili teorilerinizi test ederken neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramadığını görürsünüz. Sonuçta olarak da fazla fikir ve gelişme biriktirirsiniz. Şayet para kazanamazsanız her şey kafanızda fikir olarak kalır.

6 – Sizler gibi olan girişimciler ile zaman geçirin. Girişimciler ile sosyal ağlarda yada ortamlarda bir araya gelerek daha sıkı ilişikiler kurun. Bu sayede fırsatlardan haberdar olursunuz.

En önemlisi de girişimcilerin nasıl düşündüğünü öğrenebilirsiniz. Tutumları, günlük olaylara nasıl baktıkları, fırsatlar hakkında nasıl koku aldıklarını, yeni fikirleri nasıl keşfettiklerini ve stillerindeki farklılıkları öğrenebilirsiniz.

Mor Kafanın İpuçları


Yeni bir iş fikri ile harekete geçmeden önce iş planınızın iyi hazırlanmış olduğundan emin olun ki bu sayede işleriniz daha düzenli istediğiniz şekilde gider.

İş planının sağladığı avantajlar :

Unutmayın ki girişimcilik her zaman kumardır. Yaptığınız hesaplar size ne kadar para kazanacağınızı gösterse de başarı her zaman garanti değildir. Ama iş planı size oldukça yardımcı olur.
Hiç kimse başarısız olmayı istemez, ancak başarısızlığa karşı her zaman için bir planınızın olması gereklidir. Gerçek olan başarısızlık için plan yapmak başarısızlığı planlamaktan daha iyidir.
Mesela uygun fiyatla birini işe alabilir işleri sizin adınıza yürütmesi için sanal bir asistan tutabilirsin. İş planınız size tam olarak ne yapmanız gerektiğini gösterir. Doğru olduğunu bildiğinizinizi yapıp yapmama konusunda kararsızsanız belki de risk almanın zamanı gelmiştir. Sağduyunuzu güvenin ve başarısız olmaktan korkmayın.


Uyarı

Girişimci olmak için çok çalışmak gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Karşılaşacağınız zorluklara karşı hazırlıklı olmalısınız.

0 yorum:

Yorum Gönder