Girişimcilik Nedir ? Girişimci Kime Denir ?

15 Haziran 2017 Perşembe Günümüz gençlerinin de  oldukça merak ettiği bir konu olan girişimcilik, girişimcilik nedir, girişimci kime denir, konularına hakkında bilgilendirme amaçlı ilk makalemi yazıyorum...

Girişimci denildiğinde, akıla sıfırdan bir şirket kurmuş, büyütmüş, başarılı olmuş cesur insanlar gelmektedir. Bakıldığında biraz doğru, az biraz yanlış yada eksik bir tanımlamadır diyebilirim. Az biraz yanlış olan kısım; her girişimci olan birey şirket sahibi değildir, ki olma zorunluluğu da bulunmaz. Asıl en önemli özellikleri cesur insan olmalarıdır ve risk alabilirler. Şayet böyle bir ruha sahipseniz ve bunu davranışlarınız ile de ispat ediyorsanız, her ortamda girişimci sinizdir. Bu sadece bir şirkette değil, hayatın her alanında böyledir.








Girişimci kişiliğe sahip olanlar, yapılan bir işe geniş çerçeveden yani resme karşıdan bakmayı bilirler ve olaylar üstünde bu şekilde yorum yaparlar. Çözülmesi gerekli olan sorunları yada yapılması gereken değişiklikleri, daha geniş bakış açısı ile ele alabilirler. Bu sebeple de daha fazla risk alırlar ve başarılarının büyük kısmına da aldıkları riske borçludurlar. Şüphesiz ki girişimci ruhlu bireyler  iş ortamında hemen fark edilebilirler ve başarıları girişimcileri daha da üst seviyelere taşır.

Girişimcilik ; kişinin kendi işini kurmasıdır aslında. Ancak kurduğu işini en baştan başarılı noktaya getirmek için “girişimci” denilen kişinin özelliklerine sahip olması gerekir. Hemen hemen herkes kendi işinin patronu olmak ister; ancak bunu deneyip başaralı olanların küçük bir kısmı oluşturduğu da bir gerçektir. Benim en beğendiğim girişimcilik tanımı ise Apple tarafından yapılmıştır;

“Eski kuralları, çağdaş yeniliklerle yorumlayan ve aksiyona geçiren beceri.”

Aslında bence girişimcilik için net bir tanım yapmak pek mümkün de değil. Girişimcilik kelimesi ilk olarak orta çağda kullanılan ve iş yapan anlamı taşıyan “entreprendere” kelimesinden türediği bilinmekte. Risk almak, yenilikleri yakalamak, fırsatları değerlendirebilmek ve tüm bunları hayata geçirebilme süreci de girişimcilik olarak tanımlanır.

Son zamanlarda iş hayatında giderek artan popüler bir kavram olan girişimcilik, internet ve teknolojiyle birlikte kat kat fazla gelişmiş bir hal aldı diyebilirim. Bunun sebebi ise zamane gençlerinin, tam manada internet çağında yaşaması ve birbirinden değişik fikirlerin, projelerin hayata geçmesini kolaylaştırması. Yenilikçi, işe yarar yada bu iş tutar dediğimiz fikirlere sahip olan girişimciler, hem kendi işlerine sahipler hemde ekonomiye göz ile görülür derece de bir katkı sağladığı da aşikar.

Girişimci Kime Denir ?


Girişimcinin Genel Sözlük Manası; Ticaret yada sanayi gibi alanlar da belirli bir miktar sermaye koyarak iş yapmaya girişen, kar amacı ile risk üstlenen kişilerdir. Girişimci kişiler ellerindeki olanakları en iyi şekilde kullandıkları gibi ihtiyaç olan mal ve hizmeti sunmak, yaratmak için de en iyi çözümsel önerileri sunarlar. Bu sebeple de üstlerine fazlası ile risk alabilir ve üstesinden gelerek başarılı olurlar. Tüketicilerin ihtiyaçlarına karşılık üretim öğelerini satın alır ve geniş bakış açısı ile bunları bir araya getirirler. Bu aşamada ise asıl amacı olan kar elde etmek için riskleri üzerine alırlar.

Asıl ve tek amaçları para kazanmak değildir. Tüketici ihtiyaçlarına karşın mal yada hizmet üretimi yaparlar. Girişimci kişiliğin temel özellikleri ise; yetenek, cesaret ve bilgidir. Girişimciler bu 3 özelliği farklıca kullanarak sürdürülebilir ürünler hizmetler üretirler. Bilinmesi gereken en önemli madde ise; Girişimci, asla bir yönetici değildir. Bir şirket kurmadan, yaşama bakış açıları ile fark yaratan organizasyonlarının yaratıcılarıdırlar.

Girişimcilik nedir, girişimci kime denir konusu hakkında dilimin döndüğü, bilgimin yettiği kadar sizlere faydalı olacağını düşündüğüm bilgiler aktarmaya çalıştım...

Umarım faydalı olur.


0 yorum:

Yorum Gönder