Kendi İşinin Patronu Olmak

17 Kasım 2017 Cuma Şayet “Kendi işimin patronu olmak istiyorum” diye düşünerek hayal kuranlardansan doğru yerdesin demektir. Kendi işinin patronu olup yeni bir hayatın kapısını aralayabilirsin.

Nasıl Mı ? 


Aslına bakacak olursan “girişimci” kelimesinden ve bu tip insanların bir araya gelerek yaptığı toplantılardan hiç haz etmem :)

Geçen hafta ilham verici iş fikirleri konulu bir seminere katılmak durumunda kaldım ve günün sonunda tamamen değişik düşüncelerle seminerden ayrıldım.

Dürüst olmak gerekirse bikaç sunum yapan genç girişimcilerden oldukça etkilendim ve paylaştıkları bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.



1 – DNA yapınıza uyacak bir şey iş bul ve onu yap.

Yaptığın şeyi yapmaktan hoşlanıyorsan ve uzun saatler boyunca çalışmaktan zevk alıyorsan şayet başarılı olmaya daha yakınsındır. Tembellik yapmak çok basittir. Fikrinizin küçük olup olmamasının hiç önemi yok önemli olan sadece yapmaya başlamak.

2 – “Hayır” “evet”’ten daha ilginç gelir insanoğluna. Bu sebeple Hayır demekten korkmamalısın. “Hayır” kelimesi genelde üç anlama gelir. Doğru fikri tam manasıyla bulmadın, doğru zaman da değil yada doğru insanla konuşmadın.

3 – Kendi bildiğini yapmalısın, “doğru” olanı değil. Başka insanların rehavetine kapılmak en büyük hatan olur. Başarılı girişimci olmak bilinmeyen sularda yeni yollar aramak ile doğru orantılıdır. Kesinlikle başka insanların başarılarından yararlanmaya kalkma çünkü başkasının izlediği yol sana ve fikirlerine uygun olan bir yol değildir.

4 – Müşterini tanımalısın. Hedef kitleni tanı ve hedefin dışında zaman harcamamalısın. Potansiyel hedef kitlenin demografik özelliklerini iyice analiz ettiğinden tanımladığından emin ol.

5 – Duygusal olmak her zaman işe yarar. Yaptığın işlerde bu insani duyguyu sakın küçümseme.Çünkü tüm gün insanlar ile uğraşmak zorundasın.Çok başarılı bir kariyerin olabilir ancak fikrini yatırımcılarına anlatırken insani faktörleri göz ardı edersen problem yaşaman da oldukça doğaldır. Bu sebeple hikayeni anlatabilmen çok önemli.

6 – Uygulama bu işin kilit noktasıdır. Amerika yı baştan fethetmiyoruz. Zaten daha önceden keşfedildi. Burada bizim için önemli olan nasıl, ne zaman ve neden farklılık yaratacağındır.

7 – Girişimci olarak Keyif almalısın “Sadece bitiş çizgisine gelmekten değil yarışmaktan keyif almalısın”

8 – Tek tip personeller ile çalışın. Projene gerçekten inanan ve işine adapte olabilecek insanlar ile  çalışmak başarı için mutlaka gereklidir.

9 – Misyonun sadece bir tane olsun. İnsanların isteyeceği bir ürün yarattığından emin olmalısın ki bunu Steve Jobs’ın sözlerinde de sıkça okurum: bir problemi nazikçe çözün.

10 – Olasılıkları yani oluşabilecek olanları göz ardı etmemelisin. Başarılı bir girişimci olarak her zaman ikinci planın olmalı. Zira işler her zaman planlandığı gibi gitmeyecektir ve A planın başarısız olabilir. Vizyonunu gözden kaçırmamalısın ama aynı zamanda esnek olmayı da bilmelisin. Değişen koşullara ayak uydurmalı ve eleştirilere önerilere açık olmalısın.

Şimdi sağ elin ile kendi sırtını sıvazla ve gülümse :)

Ve son olarak şayet iyi başarılı bir girişimciysen her zaman elini taşın altına koymak zorundasın. Hiç kimse elini tutmak ve başarından dolayı seni takdir etmek zorunda değil. Güçlü olmalı ve kendi kendini idame etmeyi bilmeli öğrenmelisin.

0 yorum:

Yorum Gönder